Šport > Kolesarstvo
13449 ogledov

Direktor Visme: "Hvaležni moramo biti Tadeju Pogačarju"

Pogačar Epa
Tadej Pogačar je odigral ključno vlogo ob zmagi kolesarja Visme Lease A Bike v deveti etapi dirke po Italiji.

Tadej Pogačar tudi po devetih etapah ostaja zanesljivo na vrhu skupne razvrstitve dirke po Italiji. Slovenski kolesar, ki je letos vpisal že tri etapne zmage, ob tem pa po mnenju strokovnjakov sploh še ni napel vseh mišic, ima po tednu dirkanja 2:40 minute naskoka pred drugim Danielom Martinezom (Kol/Bora-hansgrohe), še 18 sekund več pa zaostaja tretji Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers).

Pogačar je v zaključku devete etape odigral ključno vlogo pri tem, da je glavnina ujela ubežnika Jhonathana Narvaeza (Ineos Grenadiers), ki je v bitki za etapno zmago klonil vsega nekaj metrov pred ciljem.

Pogačarjev trud je bi namenjen moštvenemu kolegu Juanu Molanu, katerega je poskušal pripeljati v položaj za zmago in se mu na takšen način vsaj malce oddolžiti za vso njegovo požrtvovalnost.

Olav Kooij 9. etapa Šport Pogačar tokrat odlično na pomoč svojemu sprinterju

Namera se mu na koncu ni posrečila, saj je bil v ciljnem sprintu najmočnejši Olav Kooij, 22-letni produkt nizozemskega moštva in krstni etapni zmagovalec na najprestižnejših dirkah. Drugo mesto je osvojil Italijan Jonathan Milan, tretjega pa Pogačarjev moštveni kolegno Molano.

Olav Kooij | Avtor: Epa Epa

"V zaključku sem hotel pomagati Molanu in se mu s tem oddolžiti, ker on ves čas pomaga meni. Žal to ni bilo dovolj za zmago, drugi so bili hitrejši. Sam pa sem zadovoljen, da pretresov ni bilo in da lahko mirno pričakam prost dan," je po dirki povedal slovenski kolesar.

Z razpletom uvodnega tedna oziroma druge najdaljše etape letošnjega Gira (214 km) so bili ob kariernem uspehu 22-letnega Nizozemca zelo zadovoljni v taboru Visme Lease A Bike. Ne samo zaradi zmage Kooija, temveč tudi dobre uvrstitve Ciana Uijtdebroeksa, ki v skupnem seštevku zaseda peto mesto.  Njegov zaostanek za Pogačarjem znaša debele štiri minute. Imajo pa v nekdanji ekipi Primoža Rogliča tudi nekaj težav, saj sta morala dirko predčasno zapustiti Christophe Laporte in Robert Gesink.

"Neverjetno, to je pravi moštveni uspeh," je bil ob koncu devete etape zadovoljen športni direktor Marc Reef. "Pričakovali smo zahteven dan tako zaradi trase kot tudi zaradi vseh konkurentov, ki smo jih želeli premagati. Trasa je bila idealna za napade v samem zaključku, kar se je tudi zgodilo. Vedeli smo, da moramo dirkati preudarno, saj smo izgubili že dva kolesarja in tudi ostali niso 100-odstotni."

"Ekipa je dobro nadzorovala potek. Ostali smo mirni in Olavu pripravili lep položaj za napad na zmago. Med samo etapo je izrazil nekaj dvomov, vendar mu je celotna ekipa izkazala zaupanje. Moštveni kolegi so dobro opravili svoje delo, a moramo biti hvaležni tudi Tadeju Pogačarju za njegov prispevek. Škoda za Narvaeza, vendar smo zelo veseli te zmage. Olav je bil zelo močan. Zelo smo ponosni nanj," je zaključil Reef.

Pogačar | Avtor: Epa Epa

- skupni vrstni red:
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)	        28:14:42
  2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe)    +      2:40
  3. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers)           2:58
  4. Ben O'Connorr (Avs/Decathlon AG2r)             3:39
  5. Cian Uijtdebroeks (Bel/Visma Lease a bike)     4:02
  6. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)         4:23
  7. Lorento Fortunato (Ita/Astana)                 5:15
  8. Einer Rubio (Kol/Movistar)                     5:28
  9. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)         5:30
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)               5:53
...
 49. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a bike)          43:14
 91. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)              1:19:06
108. Luka Mezgec (Slo/Jayco Alula)               1:28:51

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:56 13.maj 2024.

    Tadej je naredil prav,da je odnehal na cilju,ker med unimi norci mimogrede padeš, prednost ima pa že kar lepo